23 Nisan 2013 Salı

Ankara'da "Turist Gibi" Gezmek!


Tempo Tur uzun zamandır "Yürüyerek Eski Ankara Turu" organize ediyor. Üstelik, bu programında katılımcılardan rehberlik hizmet bedeli alınmıyor. Buna karşın, organizasyon her zamanki gibi profesyonel ve başarılı, tur için seçilen rehberler de alışılageldiği gibi konularında yetkin kişiler. Bu programı ile Tempotur Ankara'da kent bilincinin kazanılmasına ciddi bir katkı sağlıyor.


Her ne kadar ortaokul yıllarımdan beri "Eski Ankara"yı gezmek benim için bir alışkanlık da olsa, tur ilanını ilk gördüğümde; doğduğum ve yaşadığım şehri rehber anlatımlarıyla "turist gibi gezme" fikri çok hoşuma gitmişti. Üstelik yürüyerek, hiçbir araca binmeden dolaşmak da trafikte araç içinde beklemeyi sevmeyen biri olarak benim açımdan rahatlatıcı bir öneriydi.


Hepimiz bir şekilde Ankara Kalesi'ni, İtfaiye Meydanı'nı, Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ni, Etnografya Müzesi'ni görmüşüzdür. Fakat kaçımız Ankara'da bir de "Antik Ankara" olduğunu bilir? Roma Hamamı'nı, Augustus Tapınağı'nı kaçımız görmüştür? Ya Roma Dönemi'nden kalan Amfitiyatroyu? Peki ya Julianus Sütunu'nu? Ankara'daki Roma Yolu'nu bilir misiniz? Öğrencilik zamanlarında sınıfça gittiğimiz müze gezileri dışında acaba kaçımız daha sonra Ankara'yı böyle gezmiştir? Kaçımızın Ankara'nın tarihi yerlerinde "turistik fotoğraf"ı vardır? Kaçımız buralarla ilgili enteresan hikayeleri bilir? Sanırım çok az.


Çeşitli zamanlarda katıldığım bu geziler Ankara konusundaki bilgilerimi artırdı, bakış açımı zenginleştirdi. Daha önce sık sık gittiğim Ankara Kalesi'ni dahi bir rehberle gezmek, daha önce dikkat etmediğim detayları görme ve anlama imkanı sağladı. Örneğin, daha önce Kale duvarlarında yer alan Roma Dönemi'nden kalan heykelleri fark etmiş miydiniz? Fark etmiş olsanız da, heykellerin duvar taşı olarak kullanılmasının sebebini biliyor musunuz?


Çıktığım bu geziler, yeni okumalara da vesile oldu. "Kadın Öykülerinde Ankara" ile başlayan kitap yolculuğum, geçen gün keşfettiğim "Başka Kent Ankara" isimli bir başkasıyla devam etti. Okuma listemde Ankara ile ilgili diğer kitaplar da sırada beklemekte...

Böyle bir geziye başlamadan önce, özellikle yukarıda bahsettiğim"Başka Kent Ankara"ya* bir göz atmanızı tavsiye ederim. Ankara'nın tarihiyle ilgili kısa ve ilginç hikayeleri okudukça gezi öncesinde bahsi geçen yerleri görmek için meraklanmaya başlayacaksınız. Fikrimce, her yaştan okuyucuya hitap edebilecek bir anlatımla, Ankara tarihine sıkılmadan bir giriş yapmak için ideal bir başlangıç.

Anlayacağınız; dönüp dolaşıp geri geldiğim kürkçü dükkanı Ankara'da yaşamaya devam ettikçe, burayı daha iyi tanımak ve sevdiklerime de tanıtmak istemeye karar verdim. Vakit buldukça ailem, yakın arkadaşlarım ve evime gelen yabancı konuklarımı Eski Ankara'da gezdirmeye çalışıyorum. Her gezide, Ankara'nın ne kadar çok değişmekte olduğunun farkındalığıyla Ankara'da yaşayan sizleri de arada bir "Ankara'da turist gibi gezmeye" davet ediyorum :)

Tempo Tur,  yaklaşık 10 yıldır ilkbahar ve sonbahar aylarında, profesyonel rehber eşliğinde, "Ücretsiz Antik Ankara Turları" düzenliyor.  Detaylı bilgi ve tur tarihleri için aşağıdaki linke gözatabilirsiniz.



YAZI: H. İDİL SELÇUK

*Bkz. Feridun Büyükyıldız, Başka Kent Ankara, Phoenix Yayınevi, 2. Baskı Kasım 2009, Ankara.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder