27 Mayıs 2016 Cuma

VİETNAM, KAMBOÇYA, TAYLAND TURU

Türkiye’de sonbahar ve kış ayları yaşanırken, sıcak ve egzotik yerlere gitmek isteyenlerin yeni popüler güzergahı Vietnam ve Kamboçya gezisi olmaya başladı. Uzakdoğu ülkeleri arasında, her yıl daha da çok turist çekmen Vietnam ve Kamboçya’da gezilecek yerler o kadar çok ki, en az 10 günlük bir gezi yapsanız dahi tadı damağınızda geri dönüyorsunuz.
Tempo Tur ile 2009 yılından beri yaptığımız Vietnam, Kamboçya turlarına her yıl artan bir talep gelirken, Türk Hava Yolları’nın Vietnam’ın Ho Chi Minh (Saygon) şehrine başlattığı uçak seferleri ile Türkiye’den ulaşımı çok rahatlattı. Ayrıca vize işlemleri de son zamanlarda daha kolay. Ankara Vietnam Büyükelçiliği  vize prosedürünü daha da hızlı ve pratik hale getirdi.
Doğası, tarihi, kültürü, insanları ve egzotik meyveleri ile baş döndüren Hindiçin ülkelerinden Vietnam ve Kamboçya seyahat izlenimlerim ;
Vietnam ve Kamboçya gezisi için en uygun zaman, ekim sonu ile mayıs başına kadar olan aylar. Bu aylar; ılıman bir iklim, az nemli bir hava ile tropik meyvelerin çok bol olduğu döneme geliyor…
Biz de seyahatimize bu dönem de, THY ile Bangkok’da 1 saatlik mola verilen, Ho Chi Minh City (Saygon) uçuşu ile başladık. THY’nin Vietnam uçuşları gece saatlerinde olduğu için zaman nasıl geçti anlamadık. Yemekler, ikramlar ve ekrandan filmleri seyrederken zaman su gibi geçti .
Vietnam havalimanında vize ve pasaport işlemleri ise; ya çok çabuk bitiyor ya da saatlerce sürüyor. Vizesini henüz almamış ve havalimanında davetiye ile alan yolcular uzun süre beklerken, Ankara Vietnam Büyükelçiliği’nden vizelerimizin önceden alınması sebebiyle bizler hemen geçtik ( yeşil pasaportlara vize gerekmiyor).
THY’nin uçuş düzenlediği Ho Chi Minh City, Kuzey ve Güney Vietnam iç savaşı sırasında ABD yanlısı Güney Vietnam’ın başkenti olan Saygon’dur. Savaşı Kuzey Vietnam’ın kazanması ile şehrin adı değiştirilerek Vietnam’ın büyük önderi Ho Chi Minh’in ismini almış.
Havalimanından otele giderken, yolda bizlere en farklı gelen şey, binlerce hatta yüz binlerce motorsiklet görmek oldu (neyse ki motorsikletler scooter tarzı olduğu için çok gürültü çıkarmıyorlar !!).  Vietnam hızla gelişen bir ülke. Halkı da henüz turistler görmeye çok alışmamış. Kendilerine benzemeyen, uzakdoğu görünümlü olmayan yabancıları görünce yakın ilgi gösteriyorlar, sizlerle birlikte fotoğraf çektiriyor, kıllı kollarınızı ve şişman göbeğinize dokunmak istiyorlar !! Vietnam ve Kamboçya gezisi sırasında halk ile hiçbir olumsuzluk yaşamadık, hepsi çok sıcakkanlı ve sempatik insanlardı. Ayrıca çok da çalışkanlar .. Sokakta ki dükkanların çoğu sabah saat 7 gibi açılıyor ve akşam 9 – 10’a kadar çalışıyorlar..
Ho Chi Minh City’de ve etrafında gezilecek bir çok yer var. Fransız sömürge döneminde yapılmış tarihi Postane ve Notre Dame Katedrali, Ben Than Market, Yeniden Birleşme Sarayı bunlardan bazıları… Şehrin çevresinde ise yaklaşık 1-2 saatlik mesafede Mekong Deltası ve Chu Chi tünelleri geziliyor (aşağıda fotoğrafları mevcut).
Ho Chi Minh şehrinden sonra Vietnam Havayolları ile (çok güzel uçakları var) Hanoi ve Halong körfezi gezisi yapmak üzere Vietnam’ın kuzeyinde bulunan bölgeye gittik. Halong Körfezi ile başkent Hanoi arası araçla yaklaşı 4 saat. Halong Körfezi insanı büyüleyecek kadar güzel doğası ile UNESCO Dünya Doğa Mirası listesine girmiş.
Başkent Hanoi’de mutlaka gezilmesi gereken yerler ise Literatur Tapınağı, Ho Chi Minh’in mozelesi, Kılıç Gölü ve çevresi.. 
TEK AYAKLI  PAGODA;
Hanoi’de tarihi bir Budist tapınağı. Çocuksuz olan İmparatorun rüyasında bir lotus çiçeği üzerinde otururken kendisine bir bebek teslim eden Buda’yı gördükten sonra bir köylü kızıyla evlenip erkek çocuk sahibi olması üzerine, 1049 yılında bu tapınağın inşa edildiği söylenir. Tapınak, Budizm’de saflığın sembolü olan lotus çiçeği gibi 1.25 m çapında tek bir taş sütun üzerine ahşap olarak inşa edilmiştir.Hanoi, Vietnam

Tek Sütünlu Pagoda Hanoi

Literatür Tapınağı;
Bir Konfüçyüs tapınağı olup, “İmparatorluk Akademisi" olarak Vietnam'ın ilk ulusal üniversitesini de içerir. Tapınak Kral Lý Nhan Tong tarafından 1070 tarihinde inşa edilmiştir.  
Literatür Tapınağı, Hanoi

"Su Kuklaları Gösterisi"
UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde yer alan Vietnam'a özgü "Su Kuklaları", tahtadan yapılan ve sahne olarak da havuz kullanılan kuklalardır. Su altında gizlenen uzun çubuklarla idare edilirler.

Su Kuklası gösterisi, Hanoi
Vietnam gezimizi tatmamladıktan sonra tekrar Vietnam Havayolları ile bu sefer Kamboçya’nın en meşhır bölgesi olam Siem Reap’e uçtuk. Kamboçya normal ve yeşil pasaportlara vize uyguluyor ama işlem çok pratik ve kısa sürüyor. Havalimanında ayakbastı parası gibi alınan vizelerle ile kolayca işlemlerimiz tamamlayıp otelimize yerleştik.
Kamboçya ile Vietnam ikisi de Fransız sömürgesi ve Çin etkisi altında kalmasına rağmen Hindiçin bölgesinin iki farklı milleti ve kültürü. Bu iki ülke birbirinden o kadar farklı ki, Budizm uygulamalarına dahi yansıyor.. Ama Kamboçya’da bizi en çok etkileyen Angkor Tapınakları olarak bilinen bölgede yaptığımız gezilerdi… Indiana Jones, Tomp Raider gibi filmlere ilham veren fantastik tapınaklar, çeşitli bitki ve ağaçlarla kaplanmış duvarları ile bizlerin nefesini kesti…
Kamboçya, Tonle Sap Gölü yılın büyük kısmında bir metre derinlikte, 2.700 kilometrekarelik alana sahip olan olup, Muson mevsiminde Mekong ve Tonle Sap nehirlerinin taşkınlığıyla sulak alan 15.000 km kare ve dokuz metre derinliğe ulaşır. Gezi amacımız göl yüzeyinde tekne ve dubalar üzerinde yaşayan toplulukların oluşturdukları köylerdeki yaşamı görmek. Göl çevresindeki yüzer köylerde başta Vietnamlı olmak üzere birçok etnik gruba mensup yaklaşık 1.2 milyon kişinin yaşadığı tahmin edilmektedir.

Tonle Sap gölü, Kamboçya

Angkor Thom, Kimer İmparatorluğu'nun son başkenti. Çok gelişmiş bir şehir olan Angkor Thom 12. yüzyılın sonlarında kral VII. Jayavarman kurulmuştur.Kentte bulunan yazıtlardan birisi Jayavarman'ı damat kenti ise onun gelini olarak anmıştır. Yaklaşık 9 km² büyüklüğünde bir alanı kaplayan kentin içinde daha önceki dönemlerden kalanların yanı sıra kral Jayavarman ve daha sonra gelen kralların yaptırdığı birçok anıt bulunmaktadır. Kentin merkezinde Jayavarman’ın resmî (devlet) tapınağı, Bayon bulunur. Angkor Thom’da inşa edilmiş bilinen en son tapınak 1295 tarihli Mangalartha'dır.

Bayon Tapınağı, Angkor Thom, Kamboçya

Angkor Vat, Kamboçya'nın Siem Reap kentinde yer alan, Kral II. Suryavarman adına yapılmış bir tapınaktır. Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan tapınak 12. yüzyılda inşa edilmiş olmasına karşın günümüze dek oldukça iyi bir korunma altında ulaşabilmiştir. Bölgedeki tek dinsel yapı olarak günümüze kalmış olup, önce Vişnu adına bir Hindu tapınağı olarak, daha sonraki dönemlerdeyse bir Budist tapınağı olarak kullanılmıştır. Khmer mimarisinin en önemli örneklerindendir. Kamboçya ile özdeşleşen yapı ülkenin ulusal bayrağının üstünde de betimlenmektedir. Ülkeye gelen turistlerin en çok ziyaret ettiği yerdir.
Angkor Wat, Kamboçya

Angkor Wat, Kamboçya


Ta Prohm , Anıt ve duvarları bir ahtopotun kolları gibi sıkı sıkıya saran dev ağaç köklerinin olduğu tapınak olup, tapınaklar ve manastırlardan oluşan, bunun dışında duvarlarla çevrili köşe kuleleri, Gopurams (giriş pavyonu) ve küçük binaları olan bir yapı kompleksidir. Ta Prohm Kral Jayavarman VIII. tarafından 12. – 13. yy ları arasında yaptırılmış. Daha sonra Kral Indravarman II tarafından genişletilmiş. Ta Prohm’un eski adı ‘’Rajavihara: Kraliyet Manastırı’’ anlamına gelmektedir. Kral Jayavarman VIII ve Ta Prohm’u kendisi için yaptırdığı annesi Budist olmalarına rağmen, Ta Prohm’da yapılan arkeolojik araştırmalarda Hindu mitolojisinden (krişna, Vishdu) çeşitli kabartmalar bulunmuştur. Ta Prohm inşasının bitiminden sonra 260 Tanrı ve Tanrıçaya adanmış.

Ta Prohm, Kamboçya


Ta Prohm, Kamboçya

Apsara Hindu ve Budist mitolojisinde bulutlarda ve suda yaşadığına inanılan dişi perilere verilen isimdir. Genellikle dans ederken betimlenirler.


Apsara Dansı, Kamboçya






Şimdi gelelim kısaca önemli gezi notlarıma;

* Vietnam ve Kamboçya’da ne yenir ? 
Eğer her gittiğim yerde kurufasülye pilav veya iskender döner harici bir şey yemem diye bir takıntınız yoksa bu gezide aç kalmaz hatta kilo bile alabilirsiniz !! Öncelikle otellerin kahvaltı ve akşam yemeklerindeki açık büfeleri çok zengin. Tavuk, balık, kalamar, karides, dana eti, makarna, pilav, papates ve sebze yemeklerinin yanı sıra, dondurmalar, tatlılar ve hatta sadece tropik meyvelerden dahi yerseniz doyarsınız.
* Vietnam ve Kamboçya’dan ne alınır ?
Bu iki ülke de çok ucuz. Yağlı boya veya lake tablolar, inciler, Vietnam kahvesi gibi yöresel alışverişin yanısıra; eğer sahte ürünler alırım derseniz, saat, çanta, ayakkabı, valiz, outdoor elbiseleri sizleri bekliyor.
Son söz olarak;
Buraları yazıp okumakla olmuyor… Tadına varmak için mutlaka siz de gezip yaşayın !!!
YAZI VE FOTOĞRAFLAR
Kansav Arslan 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder