22 Ocak 2013 Salı

NİJERYA


Batı Afrika’da Gine Körfezi kıyısında yer alan ve 150 milyon nüfusuyla Afrika’nın en kalabalık ülkesi olan Nijerya’ya ayak bastım geçenlerde... Böylece gezdiğim ülkeler listesinde 43. sıraya geldi yerleşti Nijerya! Bir sonraki tanık olacağım coğrafyayı ve kültürü daha şimdiden sabırsızlıkla beklemeye başladım bile ;)

Orta Batı Afrika ülkesi olan Nijerya, bölgenin en geniş topraklara sahip ülkelerinden birisi. Kara sınırlarını paylaştığı komşuları batıda Benin, doğuda Kamerun ve Çad, Kuzeyde de Nijer. Ülkenin 853 km uzunluğundaki deniz kıyıları ise güneyinde yer alan Atlas Okyanusu Gine körfezine açılıyor.


THY ‘nın Lagos’a direkt uçuşu var. Uçuş yaklaşık 6-6,5 saat arası sürüyor. Yalnız dikkat! Önceden online check-in yaptırmakta fayda var, zira biz giderken overbooking mağduru olarak Egypt Air ile uçarken bulduk kendimizi. THY son zamanlarda bu uygulamayı gittikçe arttırmış.

Ülkenin en büyük şehri olan Lagos’tu durağımız. Aşı kartınızı göstermeden ülkeden içeri giremiyorsunuz. Seyahat tarihinden en az 10 gün önce yaptırmış olduğumuz Sarıhumma, Menenjit kayıtlarımızı göstererek Exit e yöneldik. Havalimanında inanılmaz bir kalabalık ve kaos var.


İnanılmaz bir renk cümbüşü hakim insanların kıyafetlerine. Aynı kumaştan tüm aile kendilerine kıyafet diktiriyorlar. Bu da Afrika’nın renkleri ve desenlerine sizi bir kez daha hayran bıraktırıyor.


İngiltere’den bağımsızlığını 1960 yılında kazanan Nijerya, üç yıl sonra  çokça etnik, kültürel ve dini farklılıkları bulunan geniş bir nüfus yapısı ile cumhuriyete dönüşmüştür. Ülkenin başkenti Abuja 2 milyon kişi nüfusu ile ülkenin orta bölgesinde yer alır. Diğer önemli kent olan ve bizim seyahatimiz boyunca ikamet edeceğimiz   Lagos ise, 10 milyonun üzerinde nüfusu ile Nijerya’nın Atlas Okyanusu’na açılan kapısı konumunda bir şehridir.

Merkezi bazı yerler haricinde şehrin ara sokakları gerek nüfüs yoğunluğu, gerek bir beyaz olarak dikkat çekmeniz, gerekse aşırı  fakirlik nedeniyle maalesef keşif yapmak, çevreyi doyasıya fotoğraflamak için pek güvenilir değillerdir.O yüzden kısa mesafelere bile taksiyle gitmemiz tavsiye edildi bize sık sık. 

İşte taksi gezintilerinden kameraya yansıyan bazı Lagos kareleri...


Lagos kenti; İkoyi, Lagos Adası ve Victoria gibi adalar üzerinde yerleşmiş. Victoria Adası'nda bulunan "Lagos Ulusal Müzesi" ülkenin kabile hayatı günlük yaşam ve törenlerde kullanılan ekipmanlar, aksesuarlar, kıyafetler ve maskeler ve kabile hayatının spiritüel kademeleri hakkında bir çok örnekler sunuyor.


Maalesef müzede fotoğraf çekmek yasaktı. Ama böyle bir yasak tabiî ki biz Türkleri daha da kışkırtmak için en cazip şey! İşte yakalanıncaya kadar cep telefonuyla yaptığım bazı gizli çekimler:


















Ve son olarak gittiği ülkeye has yöresel hediyelik eşya almaya meraklı alışveriş tutkunlarına öneriler: Lagos ‘ta Eko Otel’in bahçesinde yöresel hediyelikler satan dükkanlar var.


Ayrıca Lekki Pazarı’nı da tavsiye ettiler ancak Lagos’taki ziyaretimi kısa zaman aralığına sıkıştırmak durumunda olduğum için oraya gitme fırsatım olmadı. Eko Hotel turistik olmasına rağmen, mutlaka pazarlık edilmesi şartıyla  iş görebilir.


Umarım benim gözlerimin tanıklık ettiklerinden siz de keyif almışsınızdır. Herkese bol seyahatli günler dileğimle...

YAZI VE FOTOĞRAFLAR: Ayşegül ÇAKMAK

2 yorum:

  1. Merhaba Ayşegül Hanım öncelikle yazınızı çok beğendim ve takdir ettim. Bravo. Sonrasında ise , ben de küçükken Lagosta 2 yıl kaldım ve şimdi gene gitmek istiyorum. Size bir iki soru sormak isterdimm. Yanıt verirseniz sevinirim mailim elfeuc@gmail.com sevgiler Elfe

    YanıtlaSil
  2. Lagos hakkında yazılmış yararlı bulduğum yazı. Elinize sağlık, 2 hafta sonra (08/07/2014) benim seyahat izlenimlerimi sayfamda görebilirsiniz. bhdrhn.com

    YanıtlaSil