15 Mayıs 2020 Cuma

SAGALASSOS

Çağlar boyunca sayısız kültüre ev sahipliği yapmış Anadolu coğrafyasının en eski halklarından biri olan Pisidialılar tarafından kurulan ve Roma İmparatoru Hadrian tarafından ‘Romalıların dostu ve müttefiki ilk Pisidia kenti’ olarak tanımlanan Sagalassos antik kenti, tarihi boyunca Anadolu’nun iç kesimleri ile Akdeniz Bölgesi arasında önemli bir geçiş noktası olmuştur.
Toroslar’ın yüksek tepelerine kurulu Sagalassos’un ismi tarih sahnesinde, Büyük İskender’in MÖ 333’te kenti ele geçirmesiyle ön plana çıkmıştır. Bu dönemde düzenli bir kent haline gelen kentte Heroon, Bouleuterion, Dor düzenli tapınak ve anıtsal bir çeşme yapılmıştır.
Kent, ekonomik, siyasi ve sosyal anlamda en iyi dönemini İmparator Hadrian döneminde (117-138) yaşamıştır.
Roma Dönemi’nde Pisidia eyaletinin resmi İmparatorluk Kültü Merkezi olan kentte, Antoninler Çeşmesi, hamam, tiyatro, Neron Kütüphanesi, Macellum (Gıda Pazarı), Antoninus Pius Tapınağı gibi anıtsal ölçekte pek çok yapı inşa edilmiştir.
Antoninler Çeşmesi hem mimarisi hem de etrafındaki heykeltıraşlık eserleri ile kentin en dikkat çeken yapısı konumundadır.




18. yüzyıldan itibaren Avrupalı gezginlerin dikkatini çeken kentte 1989 yılından beri Kültür ve Turizm Bakanlığı adına, Belçika’nın Leuven Üniversitesi tarafından 2014’teki emekliliğine kadar Prof. Dr. Marc Waelkens tarafından yürütülen kazılar, günümüzde Prof. Dr. Jeroen Poblome başkanlığında sürdürülmektedir. Kazılar ve restorasyonlar sonucunda pek çok eser ve anıt ortaya çıkarılmıştır. Sagalassos antik kentinde yürütülen kazılarla sadece kenti gün ışığına çıkarmak değil, yapılan restorasyon ve konservasyon çalışmalarıyla kenti yeniden ayağa kaldırmak amaçlanmaktadır.


2007-2008 kazılarında ortaya çıkarılan İmparator Hadrian ve İmparator Marcus Aurelius’a ait devasa heykel parçaları dünyada eşine az rastlanır kalitedeki işçilikleriyle görenleri hayran bırakmış, Hadrian heykelinin keşfi 2007 yılının en önemli keşifleri arasında sayılmıştır.

Anadolu’nun en iyi korunmuş antik kentlerinden biri olan Sagalassos, 2009 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınmıştır.
Yazı ve fotoğraflar: Fazlı Karabacak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder